![]()
|
در يادداشت برداري به روش «درخت حافظه»، مطالب بهصورت «فهرستوار» نوشته نميشوند، بلکه شکل شاخهاي دارند. اساس کار به اينگونه است که موضوع اصلي و درجهي اهميت مطالب و ارتباط بين آنها، بهصورت کاملاً مشخّص نشان داده ميشود. مزيّت ديگر اين روش آن است که بهراحتي ميتوان مطالب جديد را به درخت حافظهي تکميل شده، اضافه کرد، بدون آن که نظم مطالب از بين برود؛ اين کار در يادداشتبرداري معمولي، به سادگي امکان ندارد. مسئلهي مهم اين است که شکل ظاهري درخت حافظه در بهخاطر آوردن مطالب، کمک بسياري ميکند. اگر شکل درخت حافظه، بهخاطر آورده شود و در ذهن ترسيم گردد، مطمئناً مطالب ذکر شده در آن و ترتيب جايگيري آنها نيز به ياد آورده ميشود.
درخت حافظه علاوه بر يادداشتبرداري، در موارد زير نيز کاربرد دارد:
- خلاصه کردن مطالب
- تنظيم مطالبي که از منابع مختلف گردآوري شده است.
- بررسي مسائل دشوار و پيچيده
- ايجاد طرحي کلّي از موضوع مورد مطالعه
ترسيم درخت حافظه
براي ترسيم درخت حافظه، ميتوان بهترتيب زير عمل کرد:
1- موضوع اصلي مطالعه در گوشهي سمت چپ و پايين صفحه نوشته شده و کادري به دور آن کشيده شود؛ سپس از اين قسمت، خطّي به طرف گوشهي سمت راست و بالاي صفحه رسم شود.
2- سپس از خطّ اصلي، خطوطي را ميتوان انشعاب داد و نکات مهمّ مرتبط با موضوع را در کنار اين خطوط نوشت.
3- اگر مطالب ديگري در ارتباط با نکات قبلي وجود دارد، خطوط قبلي را بار ديگر ميتوان انشعاب داد و آن مطالب را به موارد قبلي اضافه کرد.
4- بههمين ترتيب ميتوان خطوط قبلي را باز هم انشعاب داده و مطالب جزئيتر را در کنار آنها يادداشت کرد.
توصيههاي کليدي
1. در بالاي صفحه، تاريخ رسم درخت حافظه را بنويسيد.
2. همواره از کلمات و عبارات کوتاه و کليدي استفاده کنيد.
3. مطالب را بهصورت کلمات و عبارات کليدي بر روي درخت حافظه يادداشت کنيد و از درج توضيحات اضافي بپرهيزيد. مسئله ي مهم اين است که فقط 20% اطّلاعات بايد بر روي درخت حافظه نوشته شود و 80% بقيّه، در حافظهي شما نگهداري ميشود. در هنگام دوره کردن مطالب، اگر چند بار کلمات کليدي را مرور کنيد، ذهن شما فعّال شده و بقيّهي مطالب را به ياد خواهد آورد.
4. بهتر است مطالب را با خطّ خوش و خوانا بنويسيد؛ کلمات با فاصله و خوانا نوشته شود تا براي خواندن آنها در آينده، به مشکلي بر نخوريد.
5. بهتر است براي مشخّص کردن مطالب متفاوت، از رنگهاي مختلف استفاده کنيد. اين کار از آشفتگي و سردرگمي جلوگيري کرده و به فهم مطلب کمک ميکند. ميتوانيد شاخهي اصلي را با يک رنگ مشخّص کنيد و شاخههاي منشعب شده را با رنگ ديگري نشان دهيد.
6. ميتوانيد از نشانهها و تصاوير استفاده کنيد. در جاهايي که لازم است ميتوانيد از نشانهها و نقّاشيهاي کوچکي که داراي معناي مشخّصي است و با مطلب موردنظر مرتبط است، استفاده کنيد. اهمّيّت اين امر از آن جهت است که به هنگام يادآوري مطالب، تصاوير سريعتر از کلمات به ذهن شما خطور ميکنند و راحتتر به ياد آورده ميشوند.
گفته ميشود كه انسانها تنها از 10 درصد قدرت فكر خود استفاده ميكنند و تفاوت بين نوابغ و افراد معمولي تا حد زيادي به اين مسآله برميگردد.
با بهكارگيري 64 روشي كه در ذيل شرح داده شده ميتوانيد ميزان يادگيري خود را چند برابر كنيد. توصيه ميشود اين روشها را با فونت بزرگ چاپ كرده و روي ديوار اتاقاتان نصب كنيد طوري كه هر روز آن را ببينيد.
اين 64 روش در ده بخش ارائه ميشود شامل:
در مورد اين روشها اگر تجربهي شخصي و يا مطلب، عكس و ... كاملكنندهي ديگري داريد براي ما ارسال كنيد. همچنين اگر روش خاص ديگري براي يادگيري بهتر مطالب داريد مطرح كنيد تا بقيهي دوستاناتان نيز از آن بهره ببرند.