![]()
|
هدف چیست ؟
داشتن آن چه ضرورتی دارد؟
یك هدف چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟ آیا هدف باید كمی باشد یا كیفی؟ چگونه میتوان هدفی را انتخاب كرد؟ بعد از آنكه هدف خود را انتخاب كردیم، در ارتباط با آن لازم است چه كاری انجام دهیم؟ و ...
در یك تعریف، هدف وضعیتی است كه میخواهیم در آینده داشته باشیم. اگر خود نتوانیم وضعیتمان را در آینده تعیین كنیم، ناچار محیط پیرامونمان، وضعیت را به ما تحمیل میكند. آنچه كه محیط بر ما حكم میكند چه بسا با ما سازگاری نداشته باشد. پس چه بهتر كه خود، هدف مطلوبمان را معلوم كنیم و به سمتش در حركت باشیم.
انتخاب هدف، یكی از ضرورتهای زندگی است كه اگر آگاهانه انجام نشود، ناآگاهانه صورت خواهد گرفت. یكی از ضرورتهای انتخاب هدف، این است كه تمركز ذهنی را به همراه خواهد داشت. داشتن ذهنی متمركز، یكی از شرطهای لازم برای موفقیت است. یك ذهن متمركز قدرت تفكر و خلاقیت دارد و پر از انرژی است، بنابراین میتواند در مسایل كنكاش كند و اعماق آنها را ببیند. نقطه روبروی ذهن متمركز، یك ذهن آشفته است. با یك ذهن آشفته نمیتوانیم كاری از پیش ببریم و تمام انرژیمان صرف كارهای بیهوده میشود. دلایل عدم موفقیت با یك ذهن آشفته به قرار زیر است:
1) یك ذهن آشفته، لبریز از ایدههای گوناگون است كه ممكن است با یكدیگر متضاد باشند. بنابراین پرداختن به یك ایده، دیگری را خنثی میكند و هر دستآورد، دستآورد دیگری را از بین میبرد.
2) دریك ذهن آشفته، یك خط فكری به صورت ممتد جریان ندارد. یك فكر میآید و بعد توسط فكری دیگر قطع میشود و پس از مدتی كه شخص از مسیر اصلی فكری خود، منحرف شد، به یاد میآورد و مجدداً ذهنش را روی موضوع متمركز میكند. برای رسیدن به گنج، لازم است كه زمین را تا رسیدن به آن حفر كنیم. كسی كه ذهنی آشفته دارد همانند جویندهای است كه پس از كندن چند وجب از خاك، نقطه دیگری نظرش را جلب كرده و جهت كندن آنجا، از كارش دست میكشد.
3) در یك ذهن آشفته، ارزشها مرتب عوض میشوند؛ زیرا حاصل تجربه و فراست نبودهاند. شخص با یك ایده روبرو شده و آن را به عنوان ارزش میپذیرد. سپس با ایده دیگری روبرو میشود و آن را به عنوان ارزش جدید میپذیرد.
4) در یك ذهن آشفته، شخص نمیتواند از كارهایش دفاع كند؛ زیرا آنها را با معیار و دلیل محكم و روشن، انتخاب نكرده است.
5) كسی كه یك ذهن آشفته دارد، ثبات شخصیت ندارد؛ بنابر این محیط بر او تأثیر میگذارد. با از دست دادن یك چیز كوچك ناراحت و اندوهگین میشود و با به دست آوردن یك چیز كوچك غرق شادی میشود. هیجانی است و احساساتش كاذب میباشد.
6) از یك ذهن آشفته، عمل نمیبینیم بلكه یكسری ایده است كه معمولاً تا عملیشدن فاصله زیادی دارند و امكان رسیدن به آنها نیست.
7) كسی كه ذهنی آشفته دارد، قدرت اراده ندارد. داشتن اراده، نیازمند ثبات است. تا زمانی به عهد خود پایبند میمانیم كه اصل آن را پذیرفته باشیم و آن اصل، برایمان مهم و با ارزش باشد. وقتی كه شخص، قدرت ثبات را از دست داد، دیگر نمیتواند برسر عهد خود باقی بماند.
8) كسی كه دارای ذهنی آشفته است، توان تصمیمگیری ندارد و دائماً از محیط و دیگران تأثیرپذیر است و در برابر آنچه به او عرضه میشود از جمله تبلیغات، مغلوبه است.
9) یك ذهن مشوش، نمیتواند انرژیهایش را حفظ كند بنابراین زود خسته میشود و با رسیدن به اولین نتایج و محصولات دست از كار میكشد و یا اینكه نمیتواند خطاهای كار خود را پیدا كند، بنابراین دائماً این خطاها را تكرار میكند.
10) كسی كه دارای ذهنی آشفته است، در برابر مسایل، قدرت انتخاب و انعطاف را از دست میدهد.
در يادداشت برداري به روش «درخت حافظه»، مطالب بهصورت «فهرستوار» نوشته نميشوند، بلکه شکل شاخهاي دارند. اساس کار به اينگونه است که موضوع اصلي و درجهي اهميت مطالب و ارتباط بين آنها، بهصورت کاملاً مشخّص نشان داده ميشود. مزيّت ديگر اين روش آن است که بهراحتي ميتوان مطالب جديد را به درخت حافظهي تکميل شده، اضافه کرد، بدون آن که نظم مطالب از بين برود؛ اين کار در يادداشتبرداري معمولي، به سادگي امکان ندارد. مسئلهي مهم اين است که شکل ظاهري درخت حافظه در بهخاطر آوردن مطالب، کمک بسياري ميکند. اگر شکل درخت حافظه، بهخاطر آورده شود و در ذهن ترسيم گردد، مطمئناً مطالب ذکر شده در آن و ترتيب جايگيري آنها نيز به ياد آورده ميشود.
درخت حافظه علاوه بر يادداشتبرداري، در موارد زير نيز کاربرد دارد:
- خلاصه کردن مطالب
- تنظيم مطالبي که از منابع مختلف گردآوري شده است.
- بررسي مسائل دشوار و پيچيده
- ايجاد طرحي کلّي از موضوع مورد مطالعه
ترسيم درخت حافظه
براي ترسيم درخت حافظه، ميتوان بهترتيب زير عمل کرد:
1- موضوع اصلي مطالعه در گوشهي سمت چپ و پايين صفحه نوشته شده و کادري به دور آن کشيده شود؛ سپس از اين قسمت، خطّي به طرف گوشهي سمت راست و بالاي صفحه رسم شود.
2- سپس از خطّ اصلي، خطوطي را ميتوان انشعاب داد و نکات مهمّ مرتبط با موضوع را در کنار اين خطوط نوشت.
3- اگر مطالب ديگري در ارتباط با نکات قبلي وجود دارد، خطوط قبلي را بار ديگر ميتوان انشعاب داد و آن مطالب را به موارد قبلي اضافه کرد.
4- بههمين ترتيب ميتوان خطوط قبلي را باز هم انشعاب داده و مطالب جزئيتر را در کنار آنها يادداشت کرد.
توصيههاي کليدي
1. در بالاي صفحه، تاريخ رسم درخت حافظه را بنويسيد.
2. همواره از کلمات و عبارات کوتاه و کليدي استفاده کنيد.
3. مطالب را بهصورت کلمات و عبارات کليدي بر روي درخت حافظه يادداشت کنيد و از درج توضيحات اضافي بپرهيزيد. مسئله ي مهم اين است که فقط 20% اطّلاعات بايد بر روي درخت حافظه نوشته شود و 80% بقيّه، در حافظهي شما نگهداري ميشود. در هنگام دوره کردن مطالب، اگر چند بار کلمات کليدي را مرور کنيد، ذهن شما فعّال شده و بقيّهي مطالب را به ياد خواهد آورد.
4. بهتر است مطالب را با خطّ خوش و خوانا بنويسيد؛ کلمات با فاصله و خوانا نوشته شود تا براي خواندن آنها در آينده، به مشکلي بر نخوريد.
5. بهتر است براي مشخّص کردن مطالب متفاوت، از رنگهاي مختلف استفاده کنيد. اين کار از آشفتگي و سردرگمي جلوگيري کرده و به فهم مطلب کمک ميکند. ميتوانيد شاخهي اصلي را با يک رنگ مشخّص کنيد و شاخههاي منشعب شده را با رنگ ديگري نشان دهيد.
6. ميتوانيد از نشانهها و تصاوير استفاده کنيد. در جاهايي که لازم است ميتوانيد از نشانهها و نقّاشيهاي کوچکي که داراي معناي مشخّصي است و با مطلب موردنظر مرتبط است، استفاده کنيد. اهمّيّت اين امر از آن جهت است که به هنگام يادآوري مطالب، تصاوير سريعتر از کلمات به ذهن شما خطور ميکنند و راحتتر به ياد آورده ميشوند.
اين روزها افكار خيلي ها درگير چگونگي طراحي برنامه ريزي درسي شده است ؛ اما دوستان خوبم! نوشتن يك برنامه درسي منسجم و خوب، آن قدرها هم كه تصور مي كنيد،سخت نيست؛فقط كمي دقت مي خواهد؛
- برنامه ريزي درسي چيست ؟
- چرا براي مطالعه به برنامه ريزي نيازمنديم؟
- يك برنامه ريزي خوب چه خصوصياتي بايد داشته باشد؟
- چگونه مي توانيم يك برنامه ريزي خوب را طراحي كنيم؟
وقتي ما در زندگي هدفي داريم و مي خواهيم براي رسيدن به آن هدف،كاري انجام دهيم،ناگزيريم كه مسيري را طي كنيم .
انتخاب مسير ورسيدن به هدف مورد نظر ما ،بسيار با اهميت است؛چرا كه هم مي توانيم مسير پر پيچ خم وانحرافي را انتخاب كنيم و هم بهترين مسير را؛واين بستگي به ميزان علاقه ما به آن هدف و خواسته مان دارد.
اگر هدف ما كمرنگ باشد،شدت و ضعف مسير براي ما كم اهميت است و انگيزه اي براي رسيدن ما را مشتاق نمي كند؛اما اگر هدف ما بسيار ارزشمند باشد،راه دوم را انتخاب مي كنيم و براي رسيدن به آن از هيچ تلاش وكوششي دست بر نمي داريم و ميدانيم كه براي رسيدن به آن،سختي هايي رانيز بايد متحمل شويم ؛بنابراين، شور وشوق رسيدن به هدف، انگيزه تلاش كردن را در ما زياد مي كند .
گفته ميشود كه انسانها تنها از 10 درصد قدرت فكر خود استفاده ميكنند و تفاوت بين نوابغ و افراد معمولي تا حد زيادي به اين مسآله برميگردد.
با بهكارگيري 64 روشي كه در ذيل شرح داده شده ميتوانيد ميزان يادگيري خود را چند برابر كنيد. توصيه ميشود اين روشها را با فونت بزرگ چاپ كرده و روي ديوار اتاقاتان نصب كنيد طوري كه هر روز آن را ببينيد.
اين 64 روش در ده بخش ارائه ميشود شامل:
در مورد اين روشها اگر تجربهي شخصي و يا مطلب، عكس و ... كاملكنندهي ديگري داريد براي ما ارسال كنيد. همچنين اگر روش خاص ديگري براي يادگيري بهتر مطالب داريد مطرح كنيد تا بقيهي دوستاناتان نيز از آن بهره ببرند.
تمركز حواس
يعني عوامل حواس پرتي را به حد اقل رساندن… تمركز هر شخص به نسبت كاهش عوامل حواس پرتي او افزايش مي يابد و بنا به تغييرات موقعيت ذهني و محيطي او تغيير مي كند . بيشتر افراد گمان مي كنند كه تمركز يك امر ذاتي و تغيير آن ناممكن است ، در حالي كه تمركز يك امر اكتسابي است و بايد هر روز پرورش و جهت داده شود و هر كس با هوش عادي خود مي تواند به آن دست يابد. پس برقراري تمركز حواس به ميزان كاهش عوامل حواس پرتي بستگي دارد . يعني هر چه عوامل مزاحم و مخل تمركز بيشتر باشند توانايي حفظ تمركز حواس كمتر است و بر عكس. لذا حواس پرتي ؛ يعني خارج شدن از روند مطالعه يا جريان كا ري و فرو رفتن در افكار و تخيلات و يا انجام كار ديگر.
خواب کافی برای عملکرد صحیح مغز جنبه حیاتی دارد یعنی اهمیت آن کمتر از هوا، آب و غذا نیست.خوبخوابیدن در شب یکی از بهترین راه های تقویت نیروی مغز است.هر کس به میزان متفاوتی از خواب نیاز دارد.کیفیت خواب مهم تر از کمیت آن است.7 ساعت خواب در شب به نظر سودمندترین است.شاید احساس کنید که مجبور هستید برای درس خواندن از خواب خود کم کنید، اما این راه افزایش بهره وری در مطالعه نیست و در حقیقت این عمل اثر عکس دارد. نقش خواب در افزایش یادگیری بسیار مهم است. یادگیری های اخیر بدون خواب کافی پس از آن، به طور موثر بر حافظه دراز مدت سپرده و تثبیت نمی شوند. لذا به دانشجویان توصیه می شود روزهای قبل از آزمون خواب و تغذیه کافی و مناسب داشته باشد. خواب های پراکنده در روز نمی تواند جایگزین خواب و پیوسته شبانه باشد. خواب های در طول روز تنها پس از ۴ ساعت فعالیت مستمر به اندازه ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و جهت استراحت مغز مفید است.
پژوهشگران سوئیسی معتقدند که مطالب فرا گرفته شده در طول روز، هنگام خواب به طور خودکار تعمیق می شوند. نتیجه تحقیقات متعدد نشان داده است یک دوره خواب پس از به دست آوردن یک تجربه جدید می تواند تاثیرات یادگیری را تسهیل کند و این بهبود ناشی از تغییر در عملکرد مناطقی از مغز است که به یادگیری مربوط است.البته بهترین وقت خواب، چندساعت قبل از نیمهشب است چراکه از ساعت 9شب تا نیمهشب، ترشح هورمون ملاتونین که نقشی اساسی در خواب داشته و باعث تنظیم ساعت داخلی بدن می شود،آغاز می گردد .مقدار کافی ملاتونین در بدن، تاثیرات مثبتی بر وضعیت روحی-روانی انسان می گذارد و در اثر بیداری افراد تا نیمهشب، میزان این هورمون، کاهش مییابد. همچنین یکی از دلایل اهمیت خواب شبانه، با توجه به اثر ملاتونین بر روی سیستم ایمنی بدن، بالابردن میزان ایمنی بدن در برابر بیماریهاست. محققان بر این باورند افراد قبل و بعد از یادگیری برای تثبیت یادگیری نیاز به خواب دارند، زیرا فقدان خواب در سیستم عصبی و توانایی افراد تاثیر میگذارد.
اگر قصد دارید با یک انگیزهی قوی مطالعه دروس آزمون ارشد را شروع کنید و تا روز آزمون، پرانرژی باشید.
این مطلب را از دست ندهید...
دکتر محمد محرابیون، استاد دانشگاه و مشاور آزمونهای کارشناسی ارشد در این مطلب به مفهوم انگیزه، سپس فرایند ایجاد انگیزه و در نهایت حفظ انگیزه می پردازد.
ایجاد انگیزه موضوع مهمی است و می تواند به فرایند مطالعاتی و تحصیلی شما جهت داده و حرکت شما را سریع تر کند. اما مطمئنا مهم تر از ایجاد انگیزه، حفظ انگیزه است. یعنی یکی از مشکلاتی که معمولا دانشجویان در حین مطالعاتشون مخصوصا برای آزمون های تحصیلات تکمیلی دارند این است که انگیزه ایجاد می شود و حفظ انگیزه به مراتب سخت تر از ایجاد انگیزه است.
بحث این هفته را به دو قسمت تقسیم می کنیم. در قسمت اول به مفهوم و فرایند انگیزه می پردازیم؛ این که انگیزه چه طور ایجاد می شود و در گام بعد به راه هایی برای حفظ انگیزه می پردازیم.
برای انگیزه تعاریف متعددی وجود دارد. تعریفی آکادمیکی که در مورد انگیزه وجود دارد این است که انگیزه یک نوع نیرو است. این نیرو یک نوع نیروی ذهنی است و این باعث می شود افراد به گونه خاصی رفتار کنند. یعنی باعث می شود رفتار فرد A با رفتار فرد B متفاوت باشد. پس باید این را ابتدا در نظر بگیریم که انگیزه یک موضوع ذهنی است. یعنی چیزی عینی نیست که شما بتوانید به راحتی به دست بیاورید یا قابل کپی برداری باشد. انگیزه ذهنی است و در هر فرد نسبت به دیگری متفاوت است. پس ادعاهایی مبنی بر این که ما می توانیم به شما انگیزه بدهیم یا انگیزه خودمان را به شما تلقین کنیم اشتباه است!
تغذیه ضعیف و نامناسب می تواند استرس زا باشد. برخی افراد با مصرف بیش از حد قند، کافئین، نمک، چربی و چند ماده غذایی دیگر، استرس وارده بر بدن خود را افزایش می دهند. تغذیه ضعیف ممکن است تعادل مواد مغذی در بدن را بر هم زند و یک فرد مبتلا به سوء تغذیه استعداد بیشتری برای ابتلا به بیماری دارد. بیماری نیز باعث افزایش نیاز به مواد مغذی در بدن می شود.در زندگی روزانه ی بسیاری از مردم، حساسیت های بیش از اندازه، محرومیت ها و استرس های محیطی، موجب تنش های جسمی و روانی مزمن می گردند که در طول روزها، ماه ها و سال ها بر سلامتی آنها تأثیر می گذارد. نیازهای تغذیه ای همچنین از استرس های حاد ناشی از عفونت ها، سوختگی ها، جراحات، شکستگی استخوان ها و سایر بیماری ها و صدمات و آشفتگی ناگهانی در تعادل عاطفی تأثیر می پذیرد.عادت های خاص غذایی می تواند سبب ایجاد و یا افزایش استرس در زندگی فرد شود. از جمله این عادت ها، مصرف کافئین، الکل، قند و گرفتن رژیم های سخت لاغری می تواند باشد.کافئین و استرس:با مصرف اولین فنجان قهوه، هنگام صرف صبحانه، فرد آماده فعالیت روزانه می شود. این چالاکی توسط کافئین موجود در آن ایجاد می گردد. کافئین دستگاه اعصاب مرکزی را تحریک می کند. این ماده غیر از قهوه در چای، کاکائو، شکلات و بعضی داروها وجود دارد.کافئین از طریق جدار معده و روده ها طی چند دقیقه جذب شده و توسط جریان خون به تمام قسمت های بدن می رسد. فرد در اثر کافئین، برانگیخته و سرحال شده و می تواند هوشیارانه تر عمل کند، اما مصرف بیش از حد کافئین می تواند زیان آور و مسئله ساز باشد. کافئین، هورمون های استرس را تحریک می کند و ممکن است منجر به افزایش ضربان قلب و فشار خون گردد. کافئین و اسید موجود در قهوه باعث تحریک دیواره معده و روده ها می گردد. مصرف بیش از حد آن می تواند سبب برانگیختگی، اضطراب، بیقراری و پریشانی، اختلال در خواب یا سر گیجه شود. نوشیدن 5 فنجان قهوه یا بیشتر در روز می تواند این علائم را ایجاد کند. کافئین یک ماده ادرار آور است و باعث دفع ویتامین b و c از طریق ادرار می شود. کافئین می تواند سبب ایجاد ورم های دردناک در سینه، بی نظمی ضربان قلب و افزایش چربی خون گردد. این ماده محرک ممکن است خطر بروز سرطان های مثانه، روده بزرگ و لوزالمعده را افزایش دهد.میزان 200 میلی گرم کافئین موجود در 1 تا 3 فنجان قهوه، وابسته به غلظت آن، ممکن منجر به عوارض جانبی نامطلوبی در بدن گردد. اثر استرس زایی کافئین در افراد مسن بیشتر است و با کاهش مصرف قهوه نسبت به قبل، پدیدار می شود.قهوه ی فاقد کافئین، جانشین مناسبی است برای افرادی که از استرس ناشی از مصرف قهوه، رنج می برند. سایر جانشین های مشابه قهوه، از موادی مانند غلات نیم سوخته یا تمام سوخته هستند. آبمیوه ها، آب، و چای رقیق نیز می توانند جایگزین خوبی برای قهوه باشند
دوپینگ غذایی برای امتحان
تغذیه مناسب در این دوران بسیار مهم است و به داوطلبان کنکور توصیه می شود در این روزها هیچ وعده غذایی را از برنامه خود حذف نکنند.
بسیاری از داوطلبان کنکور، در دوران مطالعه، به وعده غذایی صبحانه اهمیتی نمیدهند در صورتی که نخوردن این وعده غذایی مهم، عوارض بی شماری از جمله افت شدید قند خون، سستی و بی حالی، عصبانیت، بیحوصلگی، افسردگی و عدم انگیزه مطالعه و در نتیجه افزایش میزان استرس فرد را به دنبال دارد.آرزوی اینکه روزی قرصی، شربتی، حتی آمپولی پیدا شود که آدم بزنه توی رگ و بعد کتاب دست بگیره و هر چی می خونه ، حالا نه تا آخر عمر، اقلا تا یک هفته بعد ، مو به مو تو کله اش جا بگیره، هنوز محقق نشده. به نظر نمی رسه دانش مندان، با وجود تمام تلاش و پشتکاری که به خرج می دن_ وما هم برایشان دعا می کنیم_ بتوانند ظرف چند روز آینده از کلاه جادویشان چنین داروهایی را در بیاورند. آدمیزاد به امید زنده است و ما هم چشم امیدمان را از این عزیزان محقق بر نمی داریم، اما آیا واقعا نمی شود از یک روش دیگر ، مثل تغذیه مناسب در چند روز آینده میزان یادگیری را افزایش داد؟
همون دانشمندا می گن : داوطلبان شرکت کننده در آزمون سراسری باید سعی کنن با رعایت تنوع و تعادل غذایی، میزان انرژی لازم بدن خود را تامیین کنند، چرا که کمبود انرژی، مانع تمرکز داوطلب در دروس می شود. البته استرس و اظطراب ناشی از کنکور در روزهای پایانی باعث پرخوری و کم خوری داوطلبان میشه! اما داوطلبان باید با تغذیه کامل از همه گروه های غذایی و مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات از این امر جلوگیری کنند.
تغذیه در دوره قبل از امتحان می تواند موجب تقویت قدرت فکری، آرامش اعصاب و روان و افزایش قدرت ایمنی بدن شود.
در مورد چگونگي تست زدن دو موضوع عمده مطرح ميشود، يكي تكنيكها و شرايط تست زدن و دوم مديريت و برنامهريزي تست. تكنيكها وشرايط شامل نكاتي است كه بايد براي شروع تست زدن و هم چنين در حين آن رعايتكنيد، تا بتوانيد در اين كار مهارت و تسلط كافي و لازم را به دست بياوريد. مديريت و برنامهريزي تست هم مبحث جديدي است كه براي اولين بار به طور مكتوب مطرح ميشود. داوطلبان موفق كنكور ، به كارگيري چنين روشي را از عوامل موفقيت خود ميدانند.
تكنيك ها و شرايط
۱) هيچ وقت قبل از مطالعه كامل درس، به تست زدن نپردازيد. قبل از شروع به حل تستهاي يك مبحث درسي، آن مبحث را به طور كامل و دقيق مطالعه كنيد و مطمئن شويد به درستي آن را درك كرده ايد. در غير اين صورت، زدن تست كاري اشتباه و بيفايده است و حتي ميتواند شما را دلسرد كند و علاقه و انگيزه شما را از بين ببرد.
۲) با تست هاي ساده شروع كنيد. بلافاصله بعد از مطالعه و يادگيري يك مبحث درسي به سراغ تستهاي مشكل و پيچيدهتر نرويد. حل تستهاي ساده ميتواند تسلط شما را در آن مبحث درسي بيشتر كند و همچنين علاقه و انگيزه بيشتري نسبت به ادامهي كار در شما ايجاد نمايد.
استراتژی پاسخگویی به سؤالات چهارگزینهای
هنوز روزهای زیادی به آزمون کارشناسی ارشد مانده است. الان فصل آمادگی برای آزمونهای پیش روست؛ بخشی از کار مطالعهی کافی و صحیح منابع است و بخشی از کار هم تمرین مدیریت جلسهی آزمون. بخشی اصلی مدیریت آزمون ـ جدای از زمان ـ به چگونگی پاسخ به سوالات چهارگزینهای مربوط است. پاسخگویی به هریک از سوالات آسان، متوسط و سخت روش خاصی را میطلبد که در به هدر نرفتن وقت در جلسهی آزمون تاثیر زیادی دارد. در این یادداشت به این موضوع پرداخته شده است.
ارزیابی و ارزشگذاری برای ما همیشه با دلهره و اضطراب همراه بوده است. با پیشرفت علم، پیچیدهتر شدن هدف آموزش و بالا رفتن تعداد دانشآموزان، به طبع شرایط ارزشگذاری و ارزیابی نیز بسیار مشکلتر شده است و در دنیای رقابت برای کسب نمرههای بهتر و بالاتر، بد نیست از روشهای مناسب برای پاسخگویی به انواع سؤالات امتحانی آگاهی داشته و در مواقع لزوم آنها را بهکار ببندیم.
سؤالات چهارگزینهای یکی از رایجترین انواع سؤالات امتحانی است. همانطور که میدانید سؤالات این نوع امتحانات از ۲ بخش تشکیل میشود؛ بخش اول عبارت یا سؤال است و بخش دوم گزینههایی است که باید آزموندهندگان از میان آنها پاسخ صحیح را انتخاب کنند.
در زمان تست زدن لازم است به نکات زیر توجه شود
۱) با توجه به اینکه در یک درس امتیاز و ضریبی که به یک تست ساده تعلق می گیرد به یک تست در سطح متوسط و مشکل نیز تعلق می گیرد، در نتیجه لزومی ندارد خود را در بدو امر درگیر سوالات مشکل کنیم.
۲) زمانی که جهت پاسخگویی به تست تعلق میگیرد کاملا محدود و استاندارد می باشد.
۳) هر پاسخ صحیح یک نمره و به هر پاسخ غلط یک سوم نمره منفی تعلق می گیرد و اگر سوالی بدون پاسخ باشد نمره مثبت یا منفی ندارد. فرمول روبرو می تواند تاثیر نمره منفی را بخوبی نشان بدهد.
۱۰۰ × تعداد پاسخ غلط - ۳ ×تعداد پاسخ صحیح
= نمره هر درس ×۳تعداد کل سوالات
یک روش هفت مرحله ای وجود دارد که از آن برای هدف گذاری و رسیدن به موفقیت می توانید استفاده کنید. این هفت مرحله فرمولی را نشان می دهد که می توانید از آن برای تغییر دادن سریع زندگی خود استفاده نمایید.
اقدام اول: دقیقا تصمیم بگیرید که دقیقا چه می خواهید
یک هدف مشخص، واقعی، خاص و قابل اندازه گیری با زمان تحقق است. اما هدف غیر مشخص و غیر شفاف اصولا هدف نیست.
یک خیال است که در هوا شناور است. اشخاصی که هدفهای شفاف و روشن دارند، کسانی که دقیقا می دانند چه می خواهند، شرایطشان متفاوت از کسانی است که صرفا امیدوارند و می خواهند به جایی برسند.
برایان تریسی می گوید: اشخاص اغلب در همایشها به من مراجعه می کنند و می پرسند هدفشان چه باید باشد. در جوابشان می گویم که تنها آنها هستند که می توانند تصمیم بگیرند. شگفت انگیز است که بسیاری از آنها می گویند هدف گذاری برایشان بسیار دشوار است و من هم با آنها موافقم. دشوار است، اما در ضمن ضروری است. با داشتن هدفهای روشن هر کاری را که بخواهید، می توانید انجام بدهید. بدون هدف گذاری تقریبا هیچ کاری نمی توانید انجام دهید.
یکی از دلایل اصلی ناکامی اشخاص در زندگی این است که آنها بخش قابل ملاحظه ای از اوقات خود را صرف کارهایی می کنند که یا کم ارزش است، و یا به طور کلی فاقد ارزش می باشد. و دلیل اینکه این همه وقت صرف می کنند این است که در واقع نمی دانند در زندگی دنبال چه می گردند. وقتی هدفهای روشن داشته باشید، توانایی شما در مدیریت بر زمان تا حدود زیاد بهبود می یابد.